
Psikolojik güvenlik kavramı her zaman kolay bir süreç değildir.
Psikolojik güvenlik, ekiplerde yaratıcılığın ve yeniliğin kilidini açmanın anahtarıdır. Ekip üyelerinin reddedilme, aşağılanma veya cezalandırılma korkusu olmadan en çılgın fikirlerini paylaşmakta özgür oldukları bir dünya hayal edin. Psikolojik güvenliğin anlamı budur: Fikirleri ne kadar cesur veya sıra dışı olursa olsun herkesin sesinin duyulacağı ve ona değer verileceği beklentisi. Ekip üyelerinin, eleştirilme veya utandırılma korkusu olmadan risk almakta, geri bildirim istemekte ve endişelerini ve hatalarını paylaşmakta kendilerini özgür hissettikleri yer.
İşyerinde psikolojik güvenlik mevcut olduğunda, insanlar işe tam, otantik benliklerini getirmekte rahat hissederler ve düşüncelerini başkalarının önünde paylaşmakta sorun yoktur. Ve psikolojik olarak güvenli çalışma ortamlarına dayalı bir kültüre sahip kuruluşlar bunun meyvelerini topluyor.
Öğrenme Ortamında Psikolojik Güvenlik
Ancak, bu nasıl bir işyeri öğrenme ortamına dönüşür? İşyerindeki öğrenme süreci, güvenli durumlarda bile kişisel risklerle doludur.
LeaderFactor CEO’su ve 2020 tarihli The 4 Stages of Psychological Safety: Defining the Path to Inclusion and Innovation kitabının yazarı Dr. Timothy Clark’a göre, “bireyler öğrenmeye çalışırken tehditler, savunmasızlıklar ve sosyal ve duygusal zarara maruz kalma potansiyellerini hissedebilirler. yeni bir şey.”
Dr. Clark’ın bakış açısına göre, “psikolojik güvenliğin yokluğu, yıkıcı duygusal yaralar açabilir, performansı etkisiz hale getirebilir, potansiyeli felç edebilir ve kişinin kendine verdiği değer duygusunu bozabilir.”
Peki, bu kırılgan öğrenme durumundaki insanları daha iyi desteklemek için ne yapabiliriz?
Psikolojik Açıdan Güvenli Bir Öğrenme Ortamı Oluşturmaya Yönelik 7 Adım
- Psikolojik güvenliği yaptığınız işin merkezine alın.
Bu, görmek istediğiniz davranışı modelleyerek başlar. Öğrenmek için güvenli bir sığınak oluşturmayı daha büyük bir kurumsal ihtiyaç olan daha yüksek bir amaca bağlayın. Öğrenmede psikolojik güvenlik olmadan, işletme yenilik yapmakta ve meşgul olmakta başarısız olacaktır. Özgürce ve yargılamadan yardım istediğinizi başkaları görsün, istendiğinde yardım edin. - Eğitim ortamındaki davranışlara çok dikkat edin.
Öğrenen dinamiklerine odaklanın. Bazı insanlar diğerlerinden önemli ölçüde daha fazla veya daha az psikolojik güvenlik davranışları sergiliyor mu veya oyun alanı oldukça eşit mi?
Tutarlı davranışları savunun. Temel kurallar koymak iyi bir başlangıçtır, ancak savunuculuk yapmak ve insanları bu davranışlarla aynı çizgide tutmak çok önemlidir. Her sınıfta psikolojik güvenliği artırmak için stratejiler geliştirirken dinleyicileri göz önünde bulundurun çünkü tek beden herkese uymuyor.
- Herkesi Katkıda Bulunmaya Teşvik Edin.
Gerçek bir merak gösterin. L&D, gerçek öğrenme işbirliğine girmek için insanların farklı yaşanmış deneyimlerini keşfetmeli, anlamalı ve dikkate almalıdır. Herkese soru sorun ve tartışmayı teşvik edin. Açık fikirli, şefkatli ve birisi bir düşünce veya fikir sunacak kadar cesur olduğunda dinlemeye istekli olun. Öğrencileri cesaretle konuşmaya teşvik eden bir koçluk tarzı geliştirin. - Açık tartışmaları teşvik etmek için bilinçli bir çaba gösterin.
Geri bildiriminizi ve bilgi alma becerilerinizi güçlendirin. İnsanların takip soruları sorması, içeriği sorgulaması ve endişelerini dile getirmesi için bir alan oluşturarak başlayın. Güçlü, açık uçlu sorulardan oluşan bir cephanelik geliştirin ve ardından duyguları, değerleri ve gerçekleri anlamak için aktif ve dikkatle dinleyin.
Başkalarına, yapıcı geri bildirimleri birbirleriyle nasıl paylaşacaklarını ve saygılı yanıtların nasıl olduğunu öğrenmeleri için fırsatlar sağlayın. Geri bildiriminizi ve çözümleme becerilerinizi geliştirmek, öğrencilerin zorlukları paylaşmaya, kafa karışıklığını ifade etmeye ve öğrenme ilerlemelerini kutlamaya daha istekli olmalarını sağlayacaktır.
- Başarısızlığı bir norm olarak kabul edin.
Sınıfta deney yapmayı ve risk almayı cezalandırmayın. Sınıfta denemeye izin vermek başarısızlığı getirebilir ama aynı zamanda büyük bir başarıyı da gösterebilir. Farklı bir bakış açısı ifade etmek için risk alan kişileri engellemek, yeniliği teşvik etmek yerine katılımı azaltır.
Hataların gelişmek için bir fırsat olduğunun farkında olun. Başarısızlık ve hayal kırıklığından öğrenmeyi teşvik edin ve hatalardan öğrenilen zor kazanılmış derslerinizi açıkça paylaşın.
- Yeni fikirler için alan yaratın.
Teşvik edici bir ortam sağlayın. Ekip üyeleri arasındaki olumlu etkileşimler ve konuşmalar, güven ve karşılıklı saygı üzerine kuruludur. Herkes arasında uzmanlığı teşvik edin ve benimseyin ve bir “kahraman” seçmek yerine grupların başarılarını kutlayın. Farklı bakış açılarını ve becerileri masaya yatırmak için işlevler arası işbirliğini teşvik ederek yeni fikirlerin değer gördüğü ve teşvik edildiği tonu belirleyin. - Galibiyetleri kutlayın.
Başarılara dikkat edin ve takdir edin. Küçük de olsa iyi giden şeyleri kutlayın ve insanların çabalarını takdir edin. Minnettarlığı teşvik etmek ve ifade etmek, öğrencinin benlik duygusunu güçlendirir. Bir öğrenme çabasının başarısız olduğu zamanlar vardır. Bununla birlikte, öğrencilerin bir süreci anlamak veya tamamlamak için harcadıkları çaba, takdir olumlu niyete odaklandığımızda, daha fazla katılımı teşvik etmeye yardımcı olacak bir pozitiflik ve motivasyon öğrenme kültürü yaratırız.
“Kültür”ün basitçe “buralarda işleri yapma şeklimiz” ile tanımlandığını unutmayın. Örgüt kültürünü değiştirmek bizim elimizde olmayabilir, ancak eğitim ve gelişim profesyonelelri olarak, kültürü bir öğrenme ortamında etkileyebiliriz. Bazıları için bu zor bir iş gibi gelebilir ama bir fili nasıl yersiniz? Her seferinde bir ısırık… Bu nedenle, küçük kazançlar sağlayan küçük değişiklikler açısından psikolojik olarak güvenli bir öğrenme kültürü oluşturmayı düşünün.
Yukarıda özetlenen adımları atarak, yeni fikirlerin teşvik edildiği ve değer verildiği, psikolojik olarak güvenli bir öğrenme kültürü yaratabilir ve bu da kuruluşunuzdaki tüm öğrencilerin yaratıcı düşüncelerinin kilidini açmasına yol açabilir.